Nieuwsbrief

Beste donateurs van Stichting Wheels for Health,

Zoals beloofd een reisverslag van de fietsuitgifte die afgelopen maand plaatsvond! Het was een groot succes!!!

Van tevoren had onze penningmeester, Mariëlle Plasmeijer, het geld veilig naar de officiële Gambiaanse fietsrekening overgemaakt. Zo kon dit keer de accountant van het ziekenhuis (Sulayman Junkung General Hospital in Bwiam) voor 18 volwassenen en 2 kinderen een fiets aanschaffen.

Zoals jullie misschien weten, telt het ziekenhuis 300 medewerkers en willen we in september 100 fietsen mogelijk maken. De teller staat nu, inclusief de uitgifte, op 73 fietsen. Daarna willen we de 2e ambulance en de pick up truck laten aanschaffen voor het vervoeren van ontslagen patiënten en hun familie en voor het vervoeren van medicijnen en andere middelen. Op langere termijn zijn we van plan voor alle gezinnen van de ziekenhuismedewerkers een fiets mogelijk te maken. Dat betekent dus op termijn 300 fietsen.

De fietsuitgifte is elke keer een bijzondere ceremonie, waarbij de directeur van het ziekenhuis een speech houdt en een van de medewerkers de ceremonie ‘aan elkaar praat’. Twee medewerkers vertelden hoe zij in het dagelijks leven hun fiets benutten: ze kunnen eerder en op tijd (!) op het werk verschijnen en ook weer eerder thuis zijn. Thuis, waar nog veel werk op hen wacht in het huishouden of op het land. Ze vertelden dat ze ook door te fietsen (i.p.v. lopen) minder last hebben van de hitte.

IMG_0664

Deze keer werd van mij een praatje verwacht. Namens het bestuur van de Stichting Wheels for Health en alle donateurs heb ik verteld heel blij te zijn de fietsuitgifte mogelijk te kunnen maken, omdat een fiets het leven in één klap zoveel makkelijker maakt. De bekende brok kwam in mijn keel toen in dat uitsprak, want het maakt je heel klein als je ziet hoeveel verschil een fiets maakt en hoezeer iedereen naar het moment had uitgekeken. Sommige medewerkers zijn ouder dan 50 jaar en hadden het bezit van een fiets nooit als een mogelijkheid gezien (…). En andere ziekenhuismedewerkers kozen ervoor een of twee kinderfietsen aan te schaffen. Deze aanschaf maakt het mogelijk dat kinderen veilig en op tijd op school verschijnen. Na mijn praatje kreeg ik door een van de medewerkers op het hart gedrukt, nóóit te mogen onderschatten wat het belang is van een fiets in de gezinnen van de ziekenhuismedewerkers.IMG_1133

Als cadeautje had ik zelf veiligheidshesjes meegenomen. Zo rond de klok van 19 uur wordt het donker in Gambia en schijnen geen straatlantaarns. Alles werd in dank afgenomen en na een uur ging iedereen zijns of haars weegs.

De reis gaf me een zeer voldaan gevoel.

Alle donateurs: dank dat jullie het verschil maken in het leven van veel Gambiaanse gezinnen!

We hebben inmiddels officieel de Anbi-goede doelen status (giften zijn daardoor fiscaal aftrekbaar). Onze website www.wheelsforhealth.nl is inmiddels actief, we hebben zelfs een logo en een donatieknop, zodat doneren via de website op een veilige manier kan. De komende weken gaan we onze activiteitenkalender vullen met allerlei spannende acties. En niet te vergeten zijn we genomineerd door de organisatie VOOR.nl om op 16 juni ons project te presenteren! Zie voor meer informatie www.voor.nl/voorbeeld-projecten.

We hebben veel zin in alle stichting-activiteiten en houden u op de hoogte!

Namens het bestuur van Stichting Wheels for Health,

Ellen van Schaik,

Voorzitter